Lotto och reklam

Du har säkert sett en hel del lotto reklam, både på tv, internet och i tidningar. Lotto har blivit ett allt mer populärt folknöje och mängder av svenskar spelar varje dag. I takt med detta har utbudet också ökat, varför konkurrensen mellan olika lotterier har blivit större och lotto reklamen mer frekvent.

Lotto i Sverige

I Sverige är det Svenska Spel som har monopol på att bedriva lotteriverksamhet, varför den lotto reklam som du ser på tv alltid kommer från Svenska Spel. Svenska Spel lotto har funnits sedan början av 1980-talet och har under åren sedan dess delat ut många miljoner i vinster. Bara i 2010 var det e ensam spelare som tog hem 210 miljoner svenska kronor på Drömvinsten och som nu troligen skrattare hela vägen till banken.

Lotto utanför Sverige

Tittar man på lotto utanför Sverige som svenskar spelar på, det vill säga lotto online, är vinsterna ännu större. Både hos Lotto Li (Liechtensteins stora lotteri) och Pluslotto ligger den garanterade jackpotten på 20 miljoner euro, eller cirka 200 miljoner svenska kronor. Den lotto reklam som marknadsför lotto online kan du inte hitta i svensk media, men däremot på många ställen på just internet.

Lotto reklam genom tiderna

Lotto reklamen har ofta varit ganska kreativ och anspelat på stora drömmar om ekonomiskt oberoende. Du känner säkert till exempelvis Lotto-Åke? Lotto-Åke var en karaktär som under många år syntes i Svenska Spel lotto reklam. Skådespelaren bakom den populära karaktären heter Pär Lindholm och är 45 år. Reklamen gick ut på att Lotto-Åke hade vunnit stort på lotto och därmed kunde göra narr av sin chef, eftersom han inte längre behövde jobbet. Meningen ”Men snälla Åke…” blev mäkta populär…

En annan populär svensk lotto reklam hade Lotto-anden som huvudroll, a la Anden i Flaskan. Anden förde en slags hopplös kamp mot Svenska Spels Drömvinsten under ett flertal år, men är idag utbytt mot nya koncept. Reklambyrån bakom denna roliga reklam heter Ruth.

Vidare har Svenska Spel haft en lotto reklam som anspelar på drömmar om ett annat liv. I den här lotto reklamen har vi bland annat kunna se en mindre skönsjungande man som brölar på i duschen, men i hans egen värld står han istället på en stor scen och är superkänd rockartist.

Lotto reklamen på internet

När det gäller lotto reklamen online hittar man ofta blinkande banners som lockar med drömmen om de stora pengarna. Huruvida alla dessa banners verkligen kan hålla vad de lovar är frågan, men denna typ av lotto reklam kommer nog ändå inte att dyka upp. Det som du dock verkligen ska passa dig för är de banners med lotto reklam som då och då dyker upp som popups på en sida och som meddelar dig om att du just har vunnit den största vinsten. Denna lotto reklam är i stort sett alltid lurendrejeri.