Vinn på lotteri och lev längre

En frände till jag berättade för jag att folk var uppradade i 10- personers bredd till hennes affär där hon bland andra avyttrade lotto.

De ville handla talonger till vad de hoppades skulle vara den segrande talongen i ett Lotto med en jackpott på 112.000.000 Euro.

Hon berättade att mer än en-av -tre människor investerade sina surt förvärvade slantar för en möjlighet att bliva en vinnare.

Medan de flesta folk vet att slantar ej ensamt kan ge fröjd, verkar deltagandet för att vinna 112 miljoner Euro att ändå de större människor som egentligen redan innehar tillräckligt med slantar är mer tilltalade utav tillgängliga mer.

Tydligen håller de flesta med Mae Wests iakttagelse: “Jag innehar varit rik samt jag innehar varit fattig.
Och rik är bättre “.

Eller antagligen Spike Milligan slagit an en sträng när han sade: “Allt jag begär är en chans att belägga att pengar inte kan göra mig lycklig”.

Jag tror det var den franska författarinnan Françoise Sagan som lär ha berättat ”Hellre rik och kry i baksätet på en Jaguar än arm och sjuk”.

Sjuttonhundratals filosofen Jean-Jacques Rousseau uppmärksammade vad de flesta utav oss har kommit att begripa: ”Rikedom är inte en fråga om att har massor utav mycket, det handlar om att inneha vad du önskar ha”.

Och John Ruskin (1819-1900) utmanade den centrala idén för hans tid (att det var något beundransvärt i att vara rik), igenom att förespråka en annan typ av rikedom definierat i termer av vänlighet, intelligens, sensibilitet och gudsfruktan.

Slantar kanske ej kan köpa fröjd eller love (enligt Beatles, alltså), men det (pengar) kan köpa ett bättre liv: rika folk lever alltså längre än fattiga människor.

Forskning tyder på att folk med högre inkomster är lyckligare samt tenderar att leva längre än låginkomsttagare.
Också när källan till rikedom är en lotterivinst, ökas livslängden samt högre livskvalitet kan förväntas.

En besiktning av lotterivinnare visade att pengar i sej faktiskt inte inhandlar veckor, månader, men flera år utav mer liv.

Det är förhållandet mellan slantar samt andra don som är nyckelfrågan, att balansera vad vi absolut ska för oss själva samt vad vi kan göra för andra.

(Kan detta vara orsaken till att flera Lotto-vinnare väljer att dela sina vinster? )

Mer än 2. 000 år efter att, sade Aristoteles att folk hade förstörts av sina slantar, men nämnde att det var svårt, om inte omöjligt, att göra goda gärningar utan några resurser.

Epikuros larmade oss om svårigheten att klara en harmoni mellan konkurrerande attraktioner.

Och franciskanermunken Justin Belitz betonade behovet av balans emellan vad han kallade de 7Fen-Finans, vänner, roligt, tro, fitness, familj och formell samt informell skolning.

Han uppgav att han förstod vad de gamle och andra har berättat i århundraden: ”Rikedom är mer än pengar. ”

Oavsett om man har vunnit alternativt delat på $ 112 miljoner Euro, försök att hålla allt i sitt kontext.

Ehuru man idag kan leva längre, samt du nu är en besegrare, uttalar J. Paul Getty “Om man kan räkna dina pengar, behöver man ej en giga dollar”.